Tosca Nyköpings Teater 27/1 opera från Metropolitan
Don Giovanni

Yoncheva, Grigolo, Terfel – en stark världstrio leder denna nyuppsättning av Puccinis dramatiska tragedi. Sonya Yoncheva gör sin rolldebut i titelrollen, mot älskaren Cavaradossi (Vittorio Grigolo) och Bryn Terfel som den skurkaktige Scarpia.

James Levine dirigerar denna nya uppsättning av Tosca, i regi av Sir David McVicar.

  

Kl 19.00 ( 3 tim 18 min inkl paus)

• 280 kr, ungdom 195 kr. Köp biljetter

OBS! Kan inte ingå i teaterföreningens abonnemang.

Askungen Nyköpings Teater 3/2 opera från Kungliga Operan
Don Giovanni

Sagan om Askungen har fascinerat oss genom tiderna. I Rossinis sinnrika, sprudlande musik finns en mänsklig berättelse om godhet, förlåtelse och generositet. Den stränge Don Magnifico har två döttrar och styvdottern Askungen. Utfattig drömmer han om en rik friare till en av sina döttrar. När prinsen utlyser en bal sätts allt på spel.

Inspirerad av vaudeville, Charles Dickens och Tim Burton har regissören Lindy Hume och scenografen Dan Potra skapat en färgstark och romantisk föreställning där godheten triumferar. Askungen hade premiär i Rom 1817 dirigerad av Rossini själv och trots dålig kritik förutspådde kompositören hur verket skulle ta över Europa. Och han fick rätt.

  

 

Kl 15.00 ( 3 tim inkl paus)

• 280 kr, ungdom 195 kr. Köp biljetter

OBS! Kan inte ingå i teaterföreningens abonnemang.

Allt du måste veta om pop Nyköpings Teater 6/2

Hur hänger popmusiken ihop med samhällsutvecklingen? Vad säger låtarna om sin samtid? I den underhållande föreställningen " Allt du måste veta om pop får du syn på hur hitsen hänger ihop med den allmänna historien. Gänget bakom hyllade radioserien" Pop och politik" har samlat ihop fantastiska fakta och roliga exempel på ett folkhem i förändring. Anna Charlotta Gunnarson, Agneta Karlsson och David Silva berättar, analyserar och ifrågasätter, i en mix av aha och haha.  

Anekdoter! Filmer! Nostalgi! Allsång!  

I "Allt du måste veta om pop" får du historien om låtarna du har hört tusen gånger, men inte visste sanningen om: Från Karl Gerhard och Lill-Babs till Roxette och Laleh. Och då och då kommer hälsningar från artisteliten... 

Ett axplock ur föreställningen: 

Hur formade musikprogram som Tio-i-topp, Måndagsbörsen och Tracks det svenska folkhemmet?  

Svenskarna på Billboard - inte bara de du tror. Inspiration och låtlån från andra kontinenter. 

Första svenska kvinnan som skrev för Melodifestivalen och vann Eurovision Song Contest. Varför vet knappt någon vem hon var? 

Papporna som sjunger om barnen de aldrig träffar. Ständigt på turné - vad gör det med en? 

Nygjorda filmer med hälsningar från popstjärnorna. 

Artistbilderna du inte trodde fanns och aldrig vetat att du ville se. 

Produktion: Riksteatern 

Medverkande: Anna Charlotta Gunnarson, Agneta Karlsson och David Silva.  

Kl 19.00 ( 2 tim inkl paus)

220 kr, ungdom 90 kr. Med scenpass - 180 kr,  ungdom 70 kr 
köp biljett eller beställ abonnemang- tre föreställningar - 480 kr

Kärleksdrycken Nyköpings Teater 10/2 opera från Metropolitan
Don Giovanni

Kärleksdrycken är Donizettis komedipärla, där den enkle bonden Nemorino blir kär i den temperamentsfulla Adina. Till sin hjälp tar han den mystiske trolldrycksförsäljaren Doktor Dulcamara, som förser Nemorino med en magisk kärleksdryck. I kulisserna lurar Adinas arrogante fästman Belcore.

Davide Luciano gör sin Met-debut i rollen som Belcore. Iscensatt av Bartlett Sher och dirigerad av Domingo Hindoyan, i sin Met-debut.

  

 

Kl 18.00 ( 2 tim 59 min inkl paus)

• 280 kr, ungdom 195 kr. Köp biljetter

OBS! Kan inte ingå i teaterföreningens abonnemang.

La Bohéme Nyköpings Teater 24/2 opera från Metropolitan
Don Giovanni

Spännande, unga sångare i Zeffirellis klassiska uppsättning av La Bohème, den opera som satts upp flest gånger i Mets historia. Mimì spelas av Sonya Yoncheva mot Michael Fabiano som den passionerade författaren Rodolfo. Susanna Phillips gör den flirtiga Musetta och hennes älskare, konstnären Marcello, spelas av Lucas Meachem.

I övriga roller återfinns Alexej Lavrov och Matthew Rose som Rodolfos och Marcellos vänner Schaunard och Colline, med Paul Plishka som Benoit och Alcindoro i denna föreställning, ledd av Marco Armiliato.

  

 

Kl 18.30 ( 3 tim 16 min inkl paus)

• 280 kr, ungdom 195 kr. Köp biljetter

OBS! Kan inte ingå i teaterföreningens abonnemang.

Flames of Paris Nyköpings Teater 4/3 Balett från Bolsjoj

En av baletthistoriens största klassiker, baserad på sånger från franska revolutionen. Baletten är en intressant kombination av franska revolutionens 1700-tal i en balett från 30-talets Sovjet.

Handling
En fattig bondfamilj behandlas illa av en greve och dras in i händelser som leder fram till revolutionen och stormningen av Tuileripalatset i Paris 1792.

Kl 16.00 ( 2 tim 15 min inkl paus)

• 240 kr, SCENPASS 180 kr. Köp biljetter

OBS! Kan inte ingå i teaterföreningens abonnemang.

  

 

Slutet enligt Rut Nyköpings Teater 6/3

Rut vägrar dö. Hon fyller snart 112 år och barnbarnen Robin och Kim väntar på att ärva hennes skog som har legat i träda i över 40 år. I Ruts ögon är den en skönhet, i de kringliggande skogsägarnas ögon ett hot som sprider skadedjur. Rut vet att barnbarnen kommer att förvandla skogen till en själlös bruksskog – eller sälja den till någon som lämnar ett dött kalhygge efter sig. Till varje pris ska Rut se till att skogen får rå om sig själv, utan mänsklig inblandning. 

 Barnbarnen anklagar Rut för att ha drivit deras pappa in i döden med sin envishet. För att hon är beredd att offra alla – familj och bygden – för sin skog. Nu vill de ta den ifrån henne. Den är en oanvänd resurs de båda behöver. 

 Storasyster Robin har kämpat genom livet i affärslivets bottenskikt. Ständigt på jakt efter det stora lyftet. Hon hör framgångsrika businessmän prata om hur de skapat sina rikedomar med två tomma händer. Men för Robin går det nätt och jämnt ihop. Hon är ensamstående med flera barn att försörja och den personliga konkursen väntar runt hörnet. I skogen finns det kapital han behöver för att få en sista chans.  

Lillebror Kim är biolog med radikala idéer om hållbart skogsbruk. Han har försakat privatliv och kärlek för att rädda världen. Men ingen lyssnar. Allra minst skogsindustrin. Rut menar att det bästa skogsbruket är den obrukade skogen. Ärver Kim skogen kan han bevisa att han har rätt. Då kan han få upprättelse. 

 För att få se sin dröm leva går Rut, Robin och Kim i strid med varandra och sig själva. Det handlar inte bara om dem, det handlar om bygden och framtiden. Vilka drömmar måste dö för att vi ska kunna leva?  

Produktion: Riksteatern 

Medverkande: Cecilia Nilsson, Per Burell och Catherine Parment 

Kl 19.00 ( 1 tim 50 min inkl paus)

220 kr, ungdom 90 kr. Med scenpass - 180 kr,  ungdom 70 kr 
köp biljett eller beställ abonnemang- tre föreställningar - 480 kr

Semiramis Nyköpings Teater 10/3 opera från Metropolitan

Rossinis bel canto-opera Semiramis har inte satts upp på Met på 25 år. Angela Meade gör sin Met-debut i titelrollen. I övriga roller ses Elizabeth DeShong som Arsace, Javier Camarena som kungen Idreno, Ildar Abdrazakov som prins Assur och Ryan Speedo Green som översteprästen Oroe. Operan dirigeras av Maurizio Benini.

Semiramis har förgiftat sin man, kung Nino, tillsammans med prins Assur som hoppas ta över tronen. Men Assur är förälskad i prinsessan Azema, som i sin tur är hemligt kär i Arsace. Bäddat för trubbel.

  

 

Kl 19.00 ( 3 tim 50 min inkl paus)

• 280 kr, ungdom 195 kr. Köp biljetter

OBS! Kan inte ingå i teaterföreningens abonnemang.

Vi får inte upp kokosnöten Nyköpings Teater 15/3

Povel Ramels kuliga och kluriga krumelurer i ny smällkaramellförpackning! 

Denna humorkonsert tar Ramels finurligheter till nästa nivå.  
Det är flamsigt och tramsigt, svettigt, svängigt och musikantiskt! 
Lägg till detta ett knippe glittrande Ramelska vardagsreflektioner och du får en sällsynt hjärtevärmande upplevelse! 
Under kvällen behandlas ämnen som: Hur man får man egentligen upp sin kokosnöt? Att ta av sig skorna, att inte hitta sin tvål, att underbart är kort, aclutti busch bosch bumpa Albertina och att över alltihopa lyser soooolen 

 Hjärtligt välkomna till ett sprudlande, glädjefyllt kaos där allt rimmar!  

Produktion: Evelyn Jons AB 

Medverkande: Evelyn Jons, Erik-Andrè Hvidsten och Fabian Kallerdahl. 

Kl 19.00 ( 1 tim 50 min inkl paus)
220 kr, ungdom 90 kr. Med scenpass - 180 kr,  ungdom 70 kr 
köp biljett eller beställ abonnemang- tre föreställningar - 480 kr

Aida Nyköpings Teater 17/3 opera från Kungliga Operan
Don Giovanni

Aida hade premiär 1871 i Kairo och blev snabbt ett av operarepertoarens mest älskade alster. Verdi sa själv att Aida är ”mer intensivt, mer dramatiskt” än något av hans andra verk.

Efter den kritikerrosade succén Nixon in China är regissör Michael Cavanagh tillbaka med en laddad produktion där dramat står i centrum. Vanligtvis är handlingen i Aida förlagd till faraonernas Egypten, men i den här uppsättningen ligger fokus på nutidens påtryckningar och den inre oro som slukar de hjältemodiga men sårbara människorna.

Berättelsen om Aida griper in i dagens samhällsutveckling där det pågår krig, politiska kriser och starka uppdelningar mellan olika grupper. Vi ser den obevekliga kärleken mellan två unga människor kämpa mot en fullständigt kaotisk verklighet.

  

 

Kl 15.00 ( 3 tim inkl paus)

• 280 kr, ungdom 195 kr. Köp biljetter

OBS! Kan inte ingå i teaterföreningens abonnemang.

Ett dockhem - en repetition Nyköpings Teater 22/3

Henrik Ibsens Ett dockhem är en av världens mest spelade pjäser. Efter urpremiären i Köpenhamn 1879 var många upprörda över slutscenen i pjäsen, där huvudpersonen Nora lämnar man och barn. 

I vår uppsättning möts en grupp skådespelare för att sätta upp Ett dockhem. Det uppstår genast delade meningar om hur den skall spelas. Föreställningen blir en oväntad musikalisk crossover där opera, musikal, dans och skådespeleri möts i en salig blandning och bjuder på energisk komedi. I en tid av självförverkligande känns denna pjäs lika brännande aktuell idag som för 137 år sedan. 

Produktion: Edsbergs slottsteater 

Medverkande: Karin Bjurström, Fredrik Hiller, Elin Rise och Johan Wennerstrand.  

Kl 19.00 ( 1 tim 10 min)

220 kr, ungdom 90 kr. Med scenpass - 180 kr,  ungdom 70 kr 

köp biljett eller beställ abonnemang- tre föreställningar - 480 kr

Cosi fan tutte Nyköpings Teater 31/3 opera från Metropolitan

Phelim McDermott återvänder till Met för att sätta upp Mozarts komediklassiker, här förflyttad till nöjesparkernas Coney Island på 1950-talet.

Amanda Majeski gör rollen som Fiordiligi, Serena Malfi som hennes syster Dorabella och Tony Award-vinnaren Kelli O’Hara som deras riviga jungfru Despina. Ben Bliss och Adam Plachetka gör rollerna som systrarnas fästmän och Christopher Maltman som den cyniske Don Alfonso.

Così fan tutte är en samproduktion med English National Opera.

Kl 19.00 ( 3 tim 56 min inkl paus)

• 280 kr, ungdom 195 kr. Köp biljetter

OBS! Kan inte ingå i teaterföreningens abonnemang.

Luisa Miller Nyköpings Teater 14/4 opera från Metropolitan

Mets Music Director Emeritus James Levine dirigerar återuppsättningen av Luisa Miller, som inte har getts på Met sedan 2006. Bondflickan Luisa (Sonya Yoncheva) offrar sin egen lycka i ett försök att rädda livet på sin far (Plácido Domingo).

Grevens son Rodolfo (Piotr Beczala) är kär i Luisa, men bortlovad till en annan. Greven låter fängsla Luisas far, som nu hotas av avrättning.

I övriga roller ser vi Olesya Petrova som Federica, Alexander Vinogradov i sin Met-debut som Walter och Dmitry Belosselskiy som Wurm.

Kl 18.30 ( 3 tim 58 minuter inkl paus)

• 280 kr, ungdom 195 kr
Köp biljetter

OBS! Kan inte ingå i teaterföreningens abonnemang

Askungen Nyköpings Teater 28/4 Opera från Metropolitan

Fantastisk scenografi och kostym i Massenets förtrollande opera, som får sin premiär på Met. Joyce DiDonato lägger ännu en roll till sin Met-repertoar som Askungen. Alice Coote är prinsen, Stephanie Blythe den onda styvmodern och Kathleen Kim är féen.

Bertrand de Billy dirigerar och Laurent Pelly regisserar. Pelly har tidigare iscensatt Donizettis Regementets dotter och Massenets Manon på Met. Joyce DiDonato har tidigare hyllats för rollen som Askungen på Grand Teatre del Liceu, Santa Fe Opera och Royal Opera House.

Askungen sätts upp i samarbete med Royal Opera House, Gran Teatre del Liceu, Barcelona; Théâtre Royal de la Monnaie, Bryssel, och Opéra de Lille. Denna uppsättning uruppfördes på Santa Fe Opera.

Kl 19.00 ( 3 tim 12 min inkl paus)

• 280 kr, ungdom 195 kr. Köp biljetter

OBS! Kan inte ingå i teaterföreningens abonnemang.

  

Kejsarn av Portugallien Nyköpings teater 7/5

Kejsarn av Portugallien, av Selma Lagerlöf, handlar om den fattige torparen Jan i Skrolycka som hyser en sällan skådad faderskärlek till dottern Klara Fina Gulleborg, döpt efter självaste solen.  

 När dottern lämnar familjen för den stora staden drivs Jan in i en fantasivärld. Där är dottern kejsarinna av Portugallien, ett underbart paradis där inga sociala orättvisor finns. Plötsligt slutar han anpassa sig till ortens sociala hierarkier och börjar istället att ta sin plats.  

Regisserar gör Riksteaterns husregissör Carl Johan Karlson, som tidigare satt upp bland annat Katt på hett plåttak.  

Produktion: Riksteatern 

Medverkande:: Niklas Falk, Lovisa Onnermark, Lia Boysen, Bill Hugg, Marika Holmström, Mårten Andersson och Carlos Romero Cruz. 

 Kl 19.00 ( 2 tim 40 min inkl paus)

220 kr, ungdom 90 kr. Med scenpass - 180 kr,  ungdom 70 kr 
köp biljett eller beställ abonnemang- tre föreställningar - 480 kr

  

Barnföreställning på Nyköpings Teater lördag 26 maj

tl_files/bilder/Prinsessan 2.jpg

Prinsessan och Svinaherden

är en sprakande och komisk föreställning för barn mellan 5-8 år, fritt baserad på H.C Andersens saga. Medverkande är skådespelaren Ingela Lundh, dansaren Bétina Marcolin och operasångaren Conny Thimander. Tillsammans berättar de historien genom sina respektive konstformer.

 En fattig prins förälskar sig i kejsarens dotter, den bortskämda prinsessan Filomena-Hortensia-Spirulina. Hon kör slut på sin hovdam och har sagt nej till alla friare och hennes pappa kejsaren är förtvivlad. Men prinsen vill försöka ändå! Som gåva ger han henne en riktig ros som gör så att man glömmer alla sina sorger och en riktig fågel som sjunger så att ögonen tåras. Men prinsessan gillar inte ha äkta och levande ting, hon vill ha en SAK och skickar iväg prinsen. Prinsen vill då lära prinsessan en läxa och klär ut sig till svinaherde och får ta hand om grisarna vid kejsarens hov. Han lockar prinsessan med konstgjorda magiska föremål som gåvor…men hon får dem bara på ett villkor…

Kommer prinsen att få den saktokiga prinsessan? Och vad blir man glad av egentligen? Och hur säger man förlåt?

På Nyköpings Teater lördag 26 maj kl. 14.00.

Längd: 1 timme                 Biljettpris: GRATIS inräde  =  biljetter hämtas i Culturums biljettkassa.